Zöldség és egyéb növények

vetőmag szekció

d A zöldségnövények nemesítésével, vetőmagtermelésével, valamint forgalmazásával foglalkozó cégek és magánszemélyek szakmai csoportja.

A Szekcióbizottságot hat fő alkotja, akik évente 2–3 alkalommal üléseznek. A szekcióbizottsági ülések kibővítettek, így azokon rendszeresen lehet számítani a nemesítők és a főbb forgalmazók széleskörű megjelenésére.

Értékesített mennyiség és érték

Zöldségfélék összesen:

(Forrás: KSH, 2020 A fontosabb zöldségfélék termesztése és felhasználása)

HUF

Zöldségfélék vetőmagjának összértéke

HUF

A zöldségfélék bruttó termelési értéke

SOKFÉLESÉG, SOKSZÍNŰSÉG

A szekció főbb
szakmai feladatai közé tartozik a standard vetőmag-előállítások és vetőmagforgalmazás éves elemzése és értékelése.

Nemesítés a fogyasztói igények kielégítésére

A nemesítésnek köszönhetően egyre több fajta zöldség közül válogathatunk, melyek a küllemükön kívül beltartalmi értékeikben is változatosak.

Rezisztencianemesítés - egészséges élelmiszer

A rezisztencianemesítés segítségével a zöldségnövények ellenállóvá válnak a különféle betegségekkel szemben, így egyre kevesebb növényvédő szer felhasználására van szükség termesztésük során. A környezeti stressz kivédésére is vannak nemesítések, így a gazdálkodók számos hidegtűrő, sótoleráns, szárazságtűrő fajta közül választhatnak.

GMO-mentes

A zöldségek nemesítése 100% GMO mentes technológiával zajlik, a hagyományos nemesítési módszerekkel nő a termésátlag és egyre több egészséges élelmiszer állítható elő egységnyi területen.

Nemzetközileg is jelentős kutatások

A Magyarországon zajló nemesítés eredményeit a világ számos országában hasznosítják. Magyarország klímája kiválóan megfelel a zöldségfélék nemesítésére, számos nemesítőállomás működik az országban, az itt elért eredményeket pedig több kontinensen hasznosítják a gazdálkodók.